Introvert, Fritænker, Sex Nørd

Anti-teisme vs. Anti-skade

A

Først, religion er ikke for mig, ikke længere, men jeg er ikke anti-religion. Jeg er for autonomi og imod at begå skade, så hvis religion kan gøres frit og uden at skade eller tvinge mennesker eller en gruppe af mennesker, så er jeg ikke imod det.

Kan det gøres? Med den viden jeg har lige nu, så er Det Sataniske Tempel det bedste eksempel jeg kender til i dag, på en religion / tro der ikke ser ud til at være skadelig og som aktivt arbejder for at minimere skader. De er en ikke-teistisk religion, der har syv læresætninger, baseret på humanisme1.

Hvad så med teistisk religion / tro?

Vel, jeg går ikke aktivt efter at være anti-teistisk, men jeg kan godt se hvordan det at være imod at begå skader kan forståes på den måde af andre.

Her er problemet:

Vi lever stadig i samfund der ofte er baseret på en eller anden form for teistik religion og værdier. I den form for værdisystem vil alt hvad der ligner anti-teisme, selvfølgelig blive anset som en trussel.

Mennesker der tilhører teistiske religioner / trossystemer og kulturer vil ofte se deres religion / kultur som enten en vigtig del af deres identitet eller måske som hele deres identitet (og måske de ikke ved hvem de er, uden deres religion / kultur), så hvis de føler at deres religion / kultur er truet, så vil det for dem føles som en trussel imod deres identitet og derfor imod dem personligt.

På samme tid, så vil mennesker ofte ikke være i stand til at anerkende den skade som deres egen religion / tro er skyld i. De kan muligvis se den skade andre versioner af deres religion er skyld i, men ofte ikke deres egen.

Derfor vil mange mennesker antage at anti-teisme og alt hvad der ligner det, drejer sig om had imod dem, for det er sådan det føles for dem. Men er det nu også det?

De største teistiske religioner vi har i dag er alle unødvendigt skadelige på så mange forskellige måder for så mange forskellige grupper af mennesker. Ikke mindst på grund af den autoritarisme som de bygger på.

Ja, du behøver ikke religion for at være autoritær eller fundamentalistisk, men med den viden jeg har i dag, kender jeg ikke til nogen udgaver af teistisk religion der ikke, enten direkte eller indirekte, på en eller anden måde er unødvendigt skadelig for i det mindste nogle mennesker.

Jeg kan forstå drømmen om en religion og en kirke der er bygget på en alt elskende gud som får dig til at føle dig sikker og elsket. Problemet er at han / hun / de ikke ser ud til at findes i virkeligheden. Hvis en sådan gud virkelig fandtes, hvorfor er dybt skadelig autoritarisme så så ekstremt udbredt i teistiske trossystemer?

Bare fordi din religion virker for dig, og måske får dig til at føle at du er i sikker havn, betyder det ikke at den ikke er skadelig for dine børn eller din nabo. Autoritarisme kan føles som sikkerhed, men der vil altid være en bagside: det vil altid som minimum være unødvendigt skadelig for andre grupper af mennesker (og måske ovenikøbet skadelig for dig, samtidigt med at du føler dig sikker og elsket).

Jeg kan tag fejl, men for mig ser det ud til at teisme altid ender med at driver imod og / eller støtte en eller anden form for autoritarisme som er unødvendigt skadelig for i det mindste nogle mennesker. Bibel baseret kristendom gør det helt sikkert altid. Ikke mindst fordi, hvis du læser den kristne bibel fra et teistisk perspektiv, så vil du altid ende op i en eller anden form for autoritarisme.

Hvis teistisk religion kan gøres, uden at fratage mennesker deres friheder og uden at misbruge og skade mennesker (inkl. følelsesmæssigt og psykologisk), så er jeg ikke imod det. Der hvor jeg er i dag, tror jeg bare ikke på at det kan lade sig gøre i praksis (og selvom det var muligt, kan jeg ikke se, hvordan en teistisk religion / tro ville være relevant, uden også at være objektivt sandt).

Jeg hader skadelige og voldelige systemer og teologier, præcis fordi jeg respekter mennesker og ingen fortjener den indoktrinering, autoritarisme, skam og traumer, som teistisk religion / tro altid ser ud til at ende med for en masse mennesker. Og teistiske trossystemers gode sider? Du kan skabe og have disse uden teisme. Uden autoritarisme. Uden fundamentalisme. For de gode sider drejer sig i virkeligheden ikke om religion eller teisme, men om at være menneske.

Mit mål er ikke anti-teisme, det er pro autonomi og anti-skade, men hvis det ender med at ligne anti-teisme, så er det sådan det er.

  1. https://thesatanictemple.com/pages/about-us
Introvert, Fritænker, Sex Nørd

Kategorier

Det lytter jeg til

Last.fm - Statistik over det jeg lytter til.
Spotify - Lyt til mine offentlige playlister.

Kontakt