Introvert, Fritænker, Sex Nørd

Om mig

O

Hej

Som du måske har regnet ud, så er mit navn Bjarke Raabjerg, og det her er mit hjem på nettet.

Jeg er dansker og er opvokset i et evangelisk-luthersk kristent hjem, hvor jeg fra barn af gik i en folkekirkelig søndagsskole. Igennem folkekirke, Indre Mission og de danske luthersk kristne skoler jeg har gået på, lærte jeg blandt andet ikke at tro på mig selv, at jeg har et beskidt hjerte som jeg ikke selv kan gøre noget ved, at jeg ikke er god nok i mig selv, altid at placere mine egne behov til sidst1, at det at leve uden Jesus, er som at forsøge at leve uden luft – du bliver kvalt, at min krop ikke er min egen, men tilhører Gud, og meget mere i samme retning. Mange af disse hører til i fundamentet af evangelisk-luthersk ideologi, og kan ikke fjernes fra ideologien og teologien, for så er det ikke længere evangelisk-luthersk kristendom – eller hvis vi zoomer lidt ud, protestantisk kristendom.2.

Efter tæt på 4 årtier i kløerne på protestantisk kristendom, og den lave selvtillid, frygt, angst, skam og traumer der er konsekvensen af ægte protestantisk kristendom, endte jeg i sommeren 2017 i en situation, hvor jeg ikke kunne andet end at konkludere at den protestantiske gud som minimum, enten er ekstrem narcissistisk og manipulativ (ikke god), ekstrem udvidende omkring blandt andet menneskelig psykologi og seksualitet (ikke alt vidende), eller ikke eksistere.

Valget for mig stod derfor nu imellem den protestantiske gud på den ene side, og mig selv, medmenneskelighed og humanisme på den anden. Til trods for truslen om, og en rystende angsten for, Guds vrede og helvedet, kunne jeg ikke med god samvittighed gøre andet end at vælge mig selv og andre mennesker.

I april 2018, meldte jeg mig ud af folkekirken (Den evangelisk-lutherske kirke i Danmark), fordi jeg ikke med god samvittighed kunne blive. De menneskelige omkostninger ved evangelisk-luthersk kristendom, dansk kristen kultur, og folkekirke, er ganske enkelt alt alt for høje.

I dag er jeg ateist og humanist, og forsøger så vidt det er muligt for mig, at hele fra evangelisk-luthersk kristendom, og de religiøse traumer det har givet mig – ikke mindst psykologisk og seksuelt.

Vi mennesker har mange forskellige sider, og vores være og handle måder er altid i en eller anden grad miljø og situationsbestemt. De fleste aspekter ved menneskelig adfærd og erfaring er biopsykosocial3.

Derfor er ovenstående selvfølgelig også kun én af mange sider af hvem jeg er i dag.

Af andre betegnelser jeg bruger om mig selv i dag, er blandt andet: Introvert, Solo Poly4, Relationsanarkist5, Sex nørd, Gamer, Fritænker, IT ekspert og Rock & Metal fan (men jeg lytter også til andre genre, når jeg har lyst til det)6. Vi kommer nok ind på nogle af dem og hvad de betyder for mig, andre steder her på siden.

Jeg har oplevet mennesker som bilder sig ind at de har regnet mig ud, eller har ret til at forsøge at lave om på hvem jeg er (hvilket er en form for overgreb), sommetider efter at have kendt mig i meget kort tid. De tager fejl. De har kun lige rørt overfladen – især hvis de kun har interageret med mig i gruppe sammenhæng, eller i en situation, jeg ikke har følt som værende sikker, f.eks. p.g.a. magtdynamikken i den pågældende situation.

Vi er eksperter i vores eget liv, men ingen af os, er eksperter i andres liv.

Derfor:
Antag intet, især om andre mennesker.
Stil spørgsmålstegn ved alt, især indenfor din egen tro og kultur.

Du er din egen!7

 1. Den lutherske rækkefølge er: Gud, andre mennesker, dig selv til sidst, for du er allerede givet alt hvad du har brug for, igennem Jesus. Derfor skal du overfor andre mennesker nu ofre dig selv, som en kristus, sådan som Jesus også har ofret sig for dig. Se den sidste del af Martin Luther, Den kristne frihed (side 20 & 21 i pdf udgaven fra folkekirken.dk) https://www.folkekirken.dk/om-troen/reformation/luther/luthers-skrifter/den-kristne-frihed
 2. Jeg skriver om den mørke giftige side af protestantisk kristendom og den danske folkekirke, under menupunktet “Giftig Tro”
 3. “Som vi så da vi tidligere undersøgte sex og køn, så er de fleste aspekter ved menneskelig erfaring, rent faktisk biopsykosocial: et langt ord, der betyder at det involvere vores biologi, vores psykologi, og den sociale verden omkring os, hvor alle disse påvirker hinanden i komplekse feedback loop, som gør det umuligt at adskille de enkelte elementer, eller i hvilken retning årsag-effekt forholdet bevæger sig.” Meg-John Barker, The Psychology of Sex (min oversættelse)
 4. Se https://solopoly.net/2014/12/05/what-is-solo-polyamory-my-take/
  Se også Amy Gahran, Stepping Off the Relationship Escalator, kap. 13
 5. https://theanarchistlibrary.org/library/andie-nordgren-the-short-instructional-manifesto-for-relationship-anarchy
 6. https://www.last.fm/user/BjaRaa
 7. Denne sætning er også titlen på en bog af Jamie Lee Finch (https://www.goodreads.com/book/show/52494101-you-are-your-own) og har også været brugt andre steder, f.eks. i forbindelse med The Life After Podcast.

  Det er en sætning, der er det direkte modsatte af den protestantiske tro (inkl. indenfor folkekirken). En tro, der for mange af os der er vokset op i protestantisk kristendom, nu sidder i kroppen på os, som en form for traume:

  “Eller ved I ikke, at jeres legeme er et tempel for Helligånden, som er i jer, og som I har fra Gud? I tilhører ikke jer selv, for I blev købt dyrt. Ær derfor Gud med jeres legeme!” 1 kor. 6,19-20, min fremhævning

Introvert, Fritænker, Sex Nørd

Kategorier

Det lytter jeg til

Last.fm - Statistik over det jeg lytter til.
Spotify - Lyt til mine offentlige playlister.

Kontakt